Jihad Fisabilillah..!!

Saturday, 26 March 2011

Coretan Last Bulan Mac...

Ni mungkin post last untuk bulan 3 sebab ana sibuk lepas ni...es0k,pagi2 insyaAllah ana akan bertolak ke SMA(A)SZA...why???Alhamdulillah,ana dah dapat peluang untuk sambung STAM...act, ana dah dapat tawaran masa dekat PLKN lagi [Merang Suria Holiday Camp, Kump 1, Siri 8]...tapi ana tangguh dulu STAM untuk teruskan perjuangan di PLKN...kakak dan umi ana yang tolong buat surat penangguhan [thanks umi & Along]...dan Alhamdulillah 2,3 hari yang lepas, dapat panggilan dari pihak SMA(A)SZA suruh datang daftar...=]...dalam masa 2,3 hari yang ada ni jugak kakak ana siapkan baju sekolah [thanks kakcik]...es0k ana akan rasmi baju tersebut...macam2 perasaan jugak timbul...takut,exited,gembira dan sewaktu dengannya...pelajar lain mungkin dah banyak belajar sebab ana dah ketinggalan, lebih kurang 1 bulan lebih...tapi, insyaAllah ana akan cuba kejar & cover balik...s0,barang2 semua dah settle cuma tinggal buku2 je sikit lagi...untuk sahabat2 ana yang dah banyak bagi sokongan, tak kira sama ada melalui ncet, fb atau datang rumah, terima kasih banyak2...ana bersyukur dapat sahabat macam korang, insyaAllah korang selalu dalam doa ana...=]...Mungkin sampai di sini sahaja coretan last bulan 3...semoga bertemu di bulan 4 pula,biiznillah...Wallahu'alam

Thursday, 24 March 2011

3 Penyesalan yang akan dialami Sekelompok MANUSIA...

Dalam beberapa ayat, al-Quran menginformasikan peristiwa masa depan yang akan dialami sekelompok manusia di akhirat kelak. Berupa ‘penyesalan’ atas rekam jejak hidupnya yang jauh dari nilai Islam selama di dunia. Ungkapan penyesalan ini diabadikan dengan ungkapan “Ya Laitani”. Penyesalan yang hanya terucap, namun tidak bisa terwujud. Karena waktu sudah terlambat.
Boleh jadi, informasi ini memberikan pelajaran bagi yang masih hidup di dunia. Agar waspada,  jangan sampai penyesalan itu dialaminya di akhirat kelak. Masih lebih baik, jika penyesalan itu terjadi di dunia. Karena di dunia, masih ada kesempatan untuk berubah menjadi lebih baik. Sebaliknya, penyesalan di akhirat tidaklah berguna, kecuali neraka jahannam.
Lalu, apa sajakah penyesalan-penyesalan yang akan dialami sekelompok manusia itu?, Jawabannya adalah sebagai berikut:

Penyesalan Pertama:  Penyesalan Saat Sakaratul Maut
Sakarat bisa diartikan sebagai mabuk akal atau hilang segala-galanya. Nabi berpesan, “Perbanyaklah ingat kepada yang memutuskan kelezatan dunia, yakni kematian”. Sakaratul maut pasti benar adanya, ia akan menghampiri setiap manusia. Banyak sebab terjadinya kematian, namun cuma satu yang pasti yakni sakaratul maut. Saat peristiwa ini, bertautanlah kedua betis pelakunya karena meregang nyawa akan dahsyatnya sakaratul maut.
Saat sakaratul maut tiba, terekamlah seluruh jejak perbuatan manusia, yakni perbuatan baik dan buruk. Bila yang muncul rekaman kebaikan, pelaku tidak akan merasakan takut, bahkan menyambut bahagia, karena akan mendapatkan pahala. Namun sebaliknya, bila yang muncul rekaman keburukan, baginya dihadapkan dengan kesengsaraan yang mengerikan. Ia pun akan menyesal dan berkata “Kembalikanlah aku, supaya aku bisa beramal sholeh dan bersedekah”. Namun sayang, penyesalan ini tiada berguna, azal tidak bisa ditunda dan dimajukan. Karena itulah, akhir segalanya.

Penyesalan Kedua: Penyesalan Saat Melihat Kawan Dekat Disiksa di Neraka

Sebagai makhlus sosial, setiap insan tidak lepas             
dari pertemanan dengan orang lain. Bahkan,
karakter dan kepribadian seseorang tergantung
dari teman / lingkungan dimana ia berada.
Untuk itu, dianjurkan untuk berhati-hatilah
saat mencari teman. Agama seseorang akan
mengikuti agama teman dekatnya.
Baik buruknya pertemanan di dunia akan terekam
jelas di akhirat kelak. Pertemanan yang didasari ketaatan
dan kataqwaaan, akan memberikan bantuan / pertolongan
satu sama lain. Namun sebaliknya, pertemanan yang dijalin atas dasar kedurhakaan, akan menjadikannya permusuhan.Satu sama lain akan saling menuding sebagai penyebabmasuknya ke neraka. Kelompok manusia ini akanmenyesal dengan berkata,“Ampunilah dosa-dosa kami ya Rabb!”. Dalam QS: Azzuhruf 67, Alloh mengatakan Teman-teman akrab pada hari itu sebagiannya menjadi musuh bagi sebagian yang lain kecuali orang-orang yang bertakwa”


Penyesalan Ketiga: Penyesalan Saat Diperlihatkan Buku Catatan Amal
Setiap kita, didampingi dua malaikat yang bertugas mencatat seluruh amal kita, kapan dan dimana kita berada. Catatan ini akan terekam dalam buku catatan pribadi yang akan dibagikan di akhirat kelak. Mereka yang menerima catatan dengan rekam jejak yang buruk, akan merasa kaget, terbelalak dan menyesal. Mereka berkata, Apa-apaan ini? Kenapa semua tercatat? Kok saya pernah melakukan dosa ini? Padahal saya sudah tidak ingat lagi. Mereka lupa bahwa semua  perbuatan di dunia sekecil apapun tercatat oleh Alloh SWT yang tercermin dalam catatan pribadi. Mereka pun menyesal, dan menginginkan kembali ke dunia untuk berbuat amal sholeh. Dan lagi-lagi, penyesalan ini sudah terlambat dan tiada berguna.
Bagaimana Menghindari Penyesalan Itu?
Peristiwa di atas adalah gambaran masa depan yang sudah diinformasikan kepada setiap manusia yang hidup di dunia. Pelajarannya, bagaimana agar kita tidak mengalami penyesalan itu. Solusinya, bertaubatlah selama masih diberi kesempatan hidup di dunia dan kembali ke pada ajaran islam. Orang yang hidup dalam suatu kebiasaan, maka ia akan dimatikan dalam kebiasaan itu, dan dibangkitkan dalam kebiasan itu. Jika kita membiasakan diri dalam nilai islam, maka kita akan dimatikan dan dibangkitkan dalam keadaan islam.
Begitu pun dalam mencari teman dan lingkungan, carilah yang bisa mengajak ke jalan Alloh sehingga bisa menyelamatkan diri di akhirat kelak. Selanjutnya perbanyak beramal sholeh agar catatan pribadi yang diterima kelak hasilnya baik dan menyenangkan.

Sejarah Solat Fardhu...


Nabi Muhammad SAW merupakan nabi terakhir yang diutuskan oleh Allah SWT untuk membimbing manusia ke arah jalan kebenaran. Tidak seperti umat nabi-nabi yang lain, umat nabi Muhammad telah diperintahkan untuk mengerjakan solat 5 waktu setiap hari. Ini merupakan kelebihan dan anugerah Allah SWT terhadap umat nabi Muhammad dimana solat tersebut akan memberikan perlindungan ketika di hari pembalasan kelak. Berikut diterangkan asal-usul bagaimana setiap solat mula dikerjakan.


SUBUH
Manusia pertama yang mengerjakan solat subuh ialah Nabi Adam a.s. iaitu ketika baginda keluar dari syurga lalu diturunkan ke bumi. Perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan dan baginda berasa takut yang amat sangat. Apabila fajar subuh telah keluar, Nabi Adam a.s. pun bersembahyang dua rakaat.
  1. Rakaat pertama: Tanda bersyukur kerana baginda terlepas dari kegelapan malam.
  2. Rakaat kedua: Tanda bersyukur kerana siang telah menjelma

ZOHOR                                                                                
Manusia pertama yang
mengerjakan solat
Zohor ialah Nabi Ibrahim a.s.
iaitu tatkala Allah SWT
telah memerintahkan padanya
agar menyembelih
anaknya Nabi Ismail a.s..
Seruan itu datang pada
waktu tergelincir matahari,
lalu sujudlah
Nabi Ibrahim sebanyak empat rakaat.
  1. Rakaat pertama: Tanda bersyukur bagi penebusan.
  2. Rakaat kedua: Tanda bersyukur kerana dibukakan dukacitanya dan juga anaknya.
  3. Rakaat ketiga: Tanda bersyukur dan memohon akan keredhaan Allah SWT.
  4. Rakaat keempat: Tanda bersyukur kerana korbannya digantikan dengan tebusan kibas
ASAR
Manusia pertama yang mengerjakan solat Asar ialah Nabi Yunus a.s. tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah SWT dari perut ikan Nun. Ikan Nun telah memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai, sedang ketika itu telah masuk waktu Asar. Maka bersyukurlah Nabi Yunus lalu bersembahyang empat rakaat kerana baginda telah diselamatkan oleh Allah SWT daripada 4 kegelapan iaitu:
  1. Rakaat pertama: Kelam dengan kesalahan.
  2. Rakaat kedua: Kelam dengan air laut.
  3. Rakaat ketiga: Kelam dengan malam.
  4. Rakaat keempat: Kelam dengan perut ikan Nun.


 MAGHRIB
Manusia pertama yang mengerjakan solat Maghrib ialah                        
Nabi Isa a.s. iaitu ketika baginda dikeluarkan oleh Allah
SWT dari kejahilan dan kebodohan kaumnya, sedang
waktu itu telah terbenamnya matahari. Bersyukur Nabi Isa,
lalu bersembahyang tiga rakaat kerana diselamatkan
dari kejahilan tersebut iaitu:
  1. Rakaat pertama: Untuk menafikan ketuhanan selain daripada Allah yang Maha Esa.
  2. Rakaat kedua: Untuk menafikan tuduhan dan juga tohmahan ke atas ibunya Siti Mariam yang telah dituduh melakukan perbuatan sumbang.
  3. Rakaat ketiga: Untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu hanya satu iaitu Allah SWT semata-mata, tiada dua atau tiganya.


 ISYAK
Manusia pertama yang mengerjakan solat Isyak ialah Nabi Musa a.s.. Pada ketika itu, Nabi Musa telah tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan, sedang dalam dadanya penuh dengan perasaan dukacita. Allah SWT menghilangkan semua perasaan dukacitanya itu pada waktu Isyak yang akhir. Lalu sembahyanglah Nabi Musa empat rakaat sebagai tanda bersyukur.
  1. Rakaat pertama: Tanda dukacita terhadap isterinya.                                
  2. Rakaat kedua: Tanda dukacita terhadap saudaranya Nabi Harun.
  3. Rakaat ketiga: Tanda dukacita terhadap Firaun.
  4. Rakaat keempat: Tanda dukacita terhadap anak Firaun




WALLAHU'ALAM...

Wednesday, 23 March 2011

Sombongkah AKU???

Dalam al-Mustakhlas fi Tazkiyyat al-Anfus tulisan Syaikh Sa'id Hawwa rahimahullah, ada dinukilkan kata-kata Abu Yazid al-Bustomi rahimahullah...

                       ما دام العبد يظن أن في الخلق من هو شر منه فهو متكبر
"Selagi mana seseorang hamba menyangka ada makhluk yg lebih buruk daripadanya, maka dia ialah seorang yg takabbur; sombong..."

  • T-TAKABBUR
  • S-SOMBONG
  • R-RIA'
Dalam khidupan, kita mmg ada sifat takabbur, sombong, ria' dan sewaktu dgnnya...Pendek kata ana gelar 'TSR'...nobody is perfect..ana pegang kata2 tuu...tp x salah klau kita cuba ke arah tu...tapi, dalam kesibukan kita mengejar ke'perfect'an, mmg timbul dan terselit sifat TSR...btol x???

Mane x btol, cube cermin diri, prnah x kita dpt capai satu tahap yang mmg kita ingin dan idam2kan...lepas tu, kita banding2kan diri kita dgn org yang x smpai tahap yang kita capai...mcm mne tu???x phm???

Ok, ana bawakan satu contoh...sekadar contoh...
Ehem2...mcm ni, ada satu kisah di mana si A berjaya mndpt kputusan yang cemerlang dalam 'exam'..si B pulak just sederhana je result tapi x cmerlang mcm sahabatnya si A...si B pn sedih la..then, si A cube la pujuk si B...

si A :: rilex laa...mungkin ade hikmah, dan ada something yg laen Allah dh aturkan untuk kau..dunia kita baru  je bermula di sini..la tahzan...

si B :: insyaAllah,syukron..

Tapi dalam masa yang sama,terdetiklah dlm hati si A...

'nasib baik la result aku lg baik dr si B,Alhamdulillah...=]'

Cuba kita lihat kembali, mungkin si A telah bersyukur tapi dalam masa yg sama dia membandingkan resultnye dan sekaligus memandang rendah result si B...dia beranggapan masih ada makhluk yang lagi buruk reslt darinya...

Ana just nk share,mmg dlm hdup, kita x lepas dr fenomena ni...tapi,insyaAllah sama2 kita cuba berubah...=]
SAY NO TO TSR!!!biiznillah...(^_~)

Wednesday, 16 March 2011

~AKU,WANITA,GADIS,MUSLIMAH vs SOLEHAH~



MUQODDIMAH BLOG

Assalamualaikum...
Ana baru je menjejakkan diri dalam dunia blog...sudah lama hasrat ini diukir dalam hati...ingatkan nk kuburkan je,tp x taw la macam mana Allah gerakkan hati n tangan ana hari ni [16 Mac 2011 / 10 Rabiulakhir 1432] untuk cipta FATHUL__FIRDAWS...
Alhamdulillah...ape2 pn,insyaAllah ana akan tahsin n  'full'kan FF ni dgn ilmu2, pengalaman dan macam2 lagi..tp,walau mcm mane pn, ana hanya mmpu mrancang..DIA adalh sbaik-baik perancang dan penentu...
ana hanya mendambakan taufiqillah..AMIN..=]