Jihad Fisabilillah..!!

Tuesday, 30 December 2014

Bismillahirrahmanirrahim =)

Beberapa jam lagi nak masuk alam 2015. Selamat tinggal 2014, banyak sungguh kenangan. nak cerita nih x muat blog =).
Biarlah pengalaman & kenangan berbicara..
Mulakan tahun baru dengan azam baru & semangat yang baru..

Wednesday, 30 April 2014

Bantulah Selagi Kudrat Masih Ada

Assalamualaikum ^_^
Hari ini ada 1 peristiwa menarik yang patut dikongsi, menjadi pengajaran untuk umat sekalian. (mudah-mudahan insyaAllah)
Pagi tadi ana turun blok, nak basuh baju, pakai mesin basuh, (bukan malas basuh tangan, tapi tangan alergi sabun, huhu) Then, nampak sorang makcik yang memang biasa rutin hariannya setiap pagi, akan mengutip dan mengumpul sampah dari setiap aras blok. Ana pun senyum je la. (kadang2 bagi la salam). Dekat tangan ni berat bawak bakul besar penuh berisi baju yang sememangnya sudah lama x berbasuh (ehem..bukan malas, xdak masa, hehe). Then, turun bawah, nak masukkan duit syiling tu x cukup pulak. Ana pun naik bilik kawan, aras dua. Nampak lagi makcik tadi. Dia dah siap kumpul plastik2 sampah dari aras 5 sampai aras 2. Dalam 4/5 plastik jugak la terkumpul dekat tangga tu.
Sekadar gambar hiasan
 Ana tengok makcik tu khusyuk duk ikat plastik2 sampah tu. Ana pun masuk bilik kawan, mintak duit syiling then turun bawah balik. Masa nak turun ni pulak jumpa sorang kakak ni (tahu nama, tapi dirahsiakan). Dia nak turun tangga. Masa tu makcik tadi dah bawak turun 2 plastik. kiri dan kanan. Turun bawah. Ana tengok je sambil menyapa kakak tadi "nak gi kelas ke kak?" kakak tu senyum je. Ana pun mendahului kakak tadi tu, nak cepat turun basuh baju. Tapi...kakak tadi tu tiba2 melakukan sesuatu yang membuatkan ana malu sangat. huhuhu. Dekat sebelah tangan kakak tu pegang buku dan fail. Then, dia guna tangan sebelah lagi, tolong makcik tadi angkat plastik sampah tu turun bawah. Ana? takkan nak patah balik kot naik atas tolong angkat. -_- Rasa macam malu sangat, sedangkan masa tu dekat tangan ana tak pegang apa-apa pun. Mampu je nak tolong jugak bawak plastik sampah. Kiri dan kanan macam makcik tu buat. Allah... mana pergi sifat tolong menolong yang Nabi ajar. Ni la satu pengajaran buat ana. Walaupun tu bukan kerja kita, tapi apa salahnya kalau tolong. Kalau xada makcik tu mesti blok ni kotor dan busuk. kan? Terima kasih sgt2 dekat kakak tadi. Dia buat dakwah bil hal. 100% untuk kakak tu. Pengajaran yang cukup bermakna. Jom ikut sunnah nabi. ^_^
x

Monday, 31 March 2014

Sakit itu Kifaarah Dosa

Bismillahirrahmanirrahim..
Sekadar Gambar Hiasan
Assalamualaikum, alhamdulillah, masih lagi bernyawa saat ini. Saat ana menarikan jari di atas keyboard netbook ni, ana alhamdulillah baru sembuh dari satu penyakit. Penyakit ini mungkin agak normal bagi sesetengah individu. namun memang tersangat asing, aneh dan ganjil apabila terjadi pada diri ana. Hmm..apa? Allah telah mentaqdirkan ana sakit masa hari Sabtu yang lepas. Paling teruk menyerang, kelmarin. Sampai tak larat nak jalan pergi kelas. Jalan sikit stop, then jalan lagi stop jap. Mengalir la jugak air mata ni. Huhu. Petang tu pergi la klinik UniSZA (actually Pusat Kesihatan UniSZA). Naik moto broom2 dengan roomate (k.yong ler)..huhu..nasib baik K.Yong ada. Dah sampai klinik tu cek dengan doc. Lepas check, baring bagai, soal selidik..then doc cakap "awak ada gastik ni"..Allah, x tahu nak percaya ke tak.."Gastrik doc?"..Doc hanya menganngguk dan tersenyum. Barangkali lucu dengan reaksi ana. Erkk..tak pernah pun kena. Kenapa tiba2? -_- Hmm...bila fikir balik, mungkin timing makan tak kena nih, buat kerja tapi lupa nak makan. Teringat pesan seorang sahabat. 'Badan kita ni lama lagi nak wakafkan untuk islam, jaga betul2 kesihatan' :( Huhu.. tengok..! Kan dah kena gastrik, tapi alhamdulillah sekarang dah ok. Doc pun ada bagi ubat, tapi ana tak nak la bergantung sangat dengan ubat2 segala macam ni. Yang penting jaga waktu makan. That's very important. :) Untuk sahabat2 di luar sana, belajar2 jugak, bekerja2 jugak, berjuang pun berjuang jugak, matlamat kita pun sama je :). Tapi jangan sampai abai kesihatan. Memang sakit ni pun salah satu peringatan, kifarah jugak kepada dosa-dosa kita. Bila fikir balik pun, Allah..banyak dosa ana, mungkin bergunung. Astaghfirullah.. Sahabat2, ana yang dhaif sekadar berkongsi dan beri peringatan. Apa-apapun, sayangi tubuh badan anda! Wallahu'alam...

Monday, 3 March 2014

Allah ambik nikmat itu...

Bismillah...walhamdulillah...
Assalamualaikum sahabat sahabiah yg ana kasihi..ujian Allah tak siapa duga, petang semalam ana telah kehilangan barang yang sangat berharga (Sony Xperia J) pemberian umi & ayah..Allah..betapa sedihnya hati ini, x tahu nak lalui macam mana, tapi dalam masa yang sama ana dapat berita kakak sulong nak melahirkan, dan alhamdulillah petang tadi ana dapat panggilan (guna handfon kawan -_-) along selamat melahirkan, Alhamdulillah, ana dapat baby baru (anak sedare sulong)..kalau ikutkan macam2 masalah sebelum melahirkan, tapi bila baby dah keluar, alhamdulillah sihat ^_^...tiba2 hati kecil ni berbisik "ke Allah nak gantikan baby tu dengan handfon yg hilang tu?" sbb kalau ikutkan takde kaitan, tapi malam tadi masa nak tidur ana berniat, Ya Allah kalaulah handfon yg hilang ni dapat mengurangkan rasa sakit along melahirkan baby tu, aku redha..sampai saat ini henfon tu belum dijumpai..Allah..sedih tetap sedih, tapi bila fikir balik, tu sebenarnya bukan milik ana pun, tu nikmat yg Allah pinjamkan, jadi tak salah la kalau Allah nak tarik balik nikmatnya..mungkin ana ada buat salah dengan Allah/umi&ayah/sahabat2..Astaghfirullah, mohon doa2 dari sahabat2 ye :(...Wassalam