Jihad Fisabilillah..!!

Wednesday, 23 March 2011

Sombongkah AKU???

Dalam al-Mustakhlas fi Tazkiyyat al-Anfus tulisan Syaikh Sa'id Hawwa rahimahullah, ada dinukilkan kata-kata Abu Yazid al-Bustomi rahimahullah...

                       ما دام العبد يظن أن في الخلق من هو شر منه فهو متكبر
"Selagi mana seseorang hamba menyangka ada makhluk yg lebih buruk daripadanya, maka dia ialah seorang yg takabbur; sombong..."

  • T-TAKABBUR
  • S-SOMBONG
  • R-RIA'
Dalam khidupan, kita mmg ada sifat takabbur, sombong, ria' dan sewaktu dgnnya...Pendek kata ana gelar 'TSR'...nobody is perfect..ana pegang kata2 tuu...tp x salah klau kita cuba ke arah tu...tapi, dalam kesibukan kita mengejar ke'perfect'an, mmg timbul dan terselit sifat TSR...btol x???

Mane x btol, cube cermin diri, prnah x kita dpt capai satu tahap yang mmg kita ingin dan idam2kan...lepas tu, kita banding2kan diri kita dgn org yang x smpai tahap yang kita capai...mcm mne tu???x phm???

Ok, ana bawakan satu contoh...sekadar contoh...
Ehem2...mcm ni, ada satu kisah di mana si A berjaya mndpt kputusan yang cemerlang dalam 'exam'..si B pulak just sederhana je result tapi x cmerlang mcm sahabatnya si A...si B pn sedih la..then, si A cube la pujuk si B...

si A :: rilex laa...mungkin ade hikmah, dan ada something yg laen Allah dh aturkan untuk kau..dunia kita baru  je bermula di sini..la tahzan...

si B :: insyaAllah,syukron..

Tapi dalam masa yang sama,terdetiklah dlm hati si A...

'nasib baik la result aku lg baik dr si B,Alhamdulillah...=]'

Cuba kita lihat kembali, mungkin si A telah bersyukur tapi dalam masa yg sama dia membandingkan resultnye dan sekaligus memandang rendah result si B...dia beranggapan masih ada makhluk yang lagi buruk reslt darinya...

Ana just nk share,mmg dlm hdup, kita x lepas dr fenomena ni...tapi,insyaAllah sama2 kita cuba berubah...=]
SAY NO TO TSR!!!biiznillah...(^_~)

No comments:

Post a Comment